Öğrenme motivasyonu yüksek olan lise öğrencilerini üniversite hayatına ve geleceğe hazır bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlayan, çağın gereksinimleri ve benlikleri hakkında farkındalık kazanmalarını hedefleyen bir gelişim yolculuğu olarak tanımlanabilir. Asıl hedef kitlesi Türkiye’de bulunan 9. – 10. ve 11. Sınıf öğrencileri olan 18, bu hedefe adım adım ilerlemek istemektedir. İlk olarak İstanbul’da bulunan 3 adet pilot okul ile başlayan süreçte sırasıyla İstanbul, Marmara Bölgesi’nde bulunan tüm liseler hedeflenmektedir. Lise öğrencilerinin gelişimine gönüllülük esasına dayalı katkı sağlamayı amaçlayan 18, bunu gerçekleştirebilmek adına kendi bünyesinde ekin, etki ve mentor&mentee olmak üzere üç fazdan oluşmaktadır.
18; vereceği eğitimler sayesinde öz farkındalığı yüksek, kendisine ve içerisinde bulunduğu topluma maksimum fayda sağlama odağında olan bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bir sosyal etki yaratmayı planlanmaktadır. Bu bağlamda pilot süreci İstanbul’da bulunan Gaziosmanpaşa, Özdemir Asaf Anadolu Lisesi ve Asfa Kolejinden gönüllü olarak katılan 30 lise öğrencisi ile başlatmış bulunmaktadır. Yaz sonunda tamamlanacak olan süreçte pilot öğrenciler ile birlikte 2 ekin, 1 etki ve haftalık mentor&mentee görüşmeleri hedeflenmektedir. Pilot sürecin çıktıları ile birlikte yeni eğitim öğretim döneminde ise İstanbul’da bulunan tüm liselere açılmayı hedefleyen projenin odağında gelişime açık lise öğrencileri bulunmaktadır.
Peers, tüm üniversite öğrencilerinin akran öğrenmesi modeli ile sosyal, teknik ve kültürel alanda ücretsiz eğitimler alabilecekleri bir sosyal girişimdir.
Özünde Peers, 23’lü gençler önderliğinde üniversite öğrencileri üzerinde sosyal fayda yaratmak amacıyla kurulmuştur.
Peers bünyesinde her üniversite öğrencisi yetkin olduğu bir alanda eğitim verebilir ya da kendini geliştirmek istediği bir alanda yetkin akranlarından ücretsiz olarak eğitim alabilir. Peers, akranlar arasında hem öğrenmeye hem de öğretmeye dair motivasyon yaratmayı hedefleyen bir girişimdir.
Peers’ı diğer öğrenme platformlarından ayıran asıl fark ise öğrencilerden ücret talep edilmemesi ve akran öğrenmesi yönteminin kendini geliştirme deneyimini en üst seviyeye çıkarmasıdır. Bu yöntem öncülüğünde öğrenme süreci etkili iletişim, rahat soru sorabilme ve öğrenirken sosyalleşebilme imkanını da öğrencilere sağlamaktadır.
Peki şimdiye kadar Peers bünyesinde öğrencilerin becerilerini geliştirdikleri hangi eğitimler verildi derseniz: Girişimcilik, sulu boya sanatı, Almanca, astroloji, satranç, M&A…
Peers’ın sonraki eğitimlerinden haberdar olmak, hatta akranlarına eğitim verebilmek için haydi sen de hemen Peers’a katıl, “Akranınla öğren, akranından öğren!”
WeAreOne; toplumun farklı kesimlerinin engeller olmadan bir arada sosyalleşebileceğine, öğrenebileceğine ve bunu yaparken üretebileceğine inanan ve uzun vadeli sosyal fayda yaratma vizyonunu bu fikirle temellendiren bir girişimdir.
Engellilik kavramını alışılagelmişin dışında, yalnızca özel gereksinimlerin karşılanması gereken bir durum olarak gören WeAreOne; görme, bedensel, işitme ve zihinsel engelli gençlerin toplumun aktif birer katılımcısı olmalarını desteklemek için erişilebilirlik ve eşitlik ekseninde çalışır, sanat atölyeleri düzenler ve erişilebilir mekanları tespit ederek bunları engellilerle buluşturur.
Türkiye’nin dört bir yanındaki WeAreOne gönülleri; 3 büyükşehirde-İstanbul, İzmir ve Ankara- erişilebilir sanat atölyeleri düzenlemiştir.
Engelli dernekleri, üniversitelerin engellilik birimleri ve mekan sponsorlarının desteği ile görme, bedensel ve zihinsel engelli arkadaşlar ile takı tasarımı ve seramik yapma imkanı buldular. Yaptıkları pilot denemelerle etki yaratıp insanların hayatlarına dokunma tutkularının ne kadar yerinde olduğunu görüp enerjilerini doğru kanallarla daha çok engelli bireye kanalize etmeye karar verdiler. Çünkü engelli bireylerin özgürce sosyalleşebileceği iklimi yaratmak “Biz Biriz” anlayışının getirdiği bir sorumluluk onlar için.
WeAreOne, gelecekte bilet satış platformlarıyla yapılacak iş birlikleriyle engelli bireylerin özel ihtiyaçlarının karşılandığı mekanlardan indirimli bilet alabilmelerini ve erişilebilir atölye konseptinin sürdürülebilir hale gelmesini hedeflemektedir.
Gelin bu hayale ortak olun!